Schrijf je in voor de volgende ronde van het Evolve Yourself groepstraject

Leven vanuit een zacht hart

Een zacht hart, daar deelde ik onlangs iets over op Instagram en ik kreeg veel reacties en mailtjes hierover. Daarom dacht ik: laat ik met jullie delen wat voor mij een zacht hart is. En waarom het zo waardevol is om een zacht hart te hebben.

Tijdens mijn coaching en therapie komt er altijd een moment waarin we op zoek gaan naar dat zachte hart. Om vanuit deze plek, in contact met zichzelf weer of beter contact te maken met hun partner. Want als je ver verwijderd bent van je eigen hart, kan je ook moeite hebben met contact maken met ander.

Stellen komen in eerste instantie bij mij omdat het niet lekker loopt. Er is ruzie, onbegrip, stress en gedoe. We kijken bijna altijd naar het kind in jezelf. Die innerlijke ik die zich niet gehoord of gezien voelt. Waar geen plek voor is.

Dat innerlijke kind heeft iets nodig. We bekijken het met compassie, vanuit een zacht hart. Wat heeft “jouw kleine ik” nu nodig? Hoe krijgt het bestaansrecht?

Het hebben van een zacht hart staat voor mij voor vertrouwen hebben, verbonden zijn, liefde hebben en ontvangen. Zelfliefde als basis doet wonderen. Zo ons innerlijke kind te beschermen en lief te hebben.

Wat daarvoor nodig is? De pijnlijke stukken in jouzelf aan te durven kijken, zonder dat je hier perse iets mee moet. Zien waar je het moeilijk mee hebt. Geen gewroet of onderzoeken, laat het er gewoon zijn. Weten dat dit een gevoelige plek kan zijn, is vaak genoeg. 

Want leven vanuit je zachte hart is op sommige momenten een regelrechte uitdaging. Er gebeurt van alles met je in dat leven, als partner, als ouder, als mens. En gaat dat hart soms schuil onder een laag ijs, een bakstenen muur, prikkeldraad. Je focust je op anderen, op je werk, om maar niet te voelen.

Dat is onze manier van coping. Ons overleefmechanisme. Maar wees gerust: dat is helemaal oké. Zelfcompassie, weet je nog?

Weet dat er stukken in jou zijn die je kunt helen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen – en dat is niet altijd makkelijk – is het te aanschouwen. Voel compassie voor jezelf, voor dat kind dat het moeilijk heeft. Laat maar stromen, die zelfliefde. Daar hoef je je best niet voor te doen, het is er namelijk al.

Dit helen doe je niet alleen voor jezelf, voor jullie relatie, maar ook voor je kinderen. Voor de relatie die je met hen hebt en voor de manier waarop zij deze wereld ervaren. Zodat ook jouw kinderen vanuit in hun eigen zachte hart leven.

En jij? Leef jij vanuit je zachte hart?  Of is er onbegrip, irritatie en stress in jouw gezin? 

edith moolenaar praktijk evolve 6341

Hi, ik ben Edith

Al sinds dat ik 15 was, ben ik geraakt door de liefde. Het heeft voor mij iets magisch. Het is de essentie voor mij, in alles in het leven. En over essentie gesproken. Ik houd ervan om naar die essentie te gaan. In spullen, in relaties, in mijn werk. Wat doet er echt toe? Die vraag stel ik tijdens de sessies ook altijd. Als je klaar bent voor een volgende stap in de relatie met jezelf en/of je relatie en je bent op zoek naar verbinding, verdieping en verrijking? Dan zit je hier goed.

Meer lezen?